Festmusikere og spillemænd - Tinus brødrene fra Vrøgum " Tinuser"


De unge Tinus brødre

Ejnar, Hans og Karl på job

Om Æ Tinus

Tinus brødrene blev født p landejendommen i Vester Vrøgum, forældre Petra & Andreas Martinus Nielsen, husmand, mælkekusk og spillemand.
Der var 10 børn 4 piger 6 drenge. Faderen Martinus, ville som ung spille musik men måtte ikke for sin far. Der var for meget druk i musikerkredse. På det tidspunkt var der en spillemand i Børsmose som spillede på gårdene i storstuen. Det skete at han ikke mødte op og de fandt ham fordrukken i vejgrøften.
Martinus købte selv en violin som 16 årig og han spillede hele livet sammen med spillemænd fra Stausø, Nr. Nebel og Blåvand.
De spillede til fester og baller fra Nymindegab til Blåvand, morgenmusik, fulgte brudeskaren til og fra kirke. Tonearterne var folkemusikkens glade tonearter G- og D dur.
Martinus spillede sidste gang på Turisthotellet i Oksbøl 2 dage før sin død i 1949 (72år).

Martinus ville gerne at alle b%oslash;rnene spillede musik, men det blev de tre brødre som førte musikken videre.
*Hans Nielsen 1906-1995 Daglejer og musiker
*Karl Nielsen 1911-1983 Medhjælper på trælasten og musiker
*Ejnar Nielsen 1913-1984 Smed, frisør, ejendomshandler og musiker
Brødrene lærte musikken af Martinus og spillemænd i Oksbølområdet, bl.a. Otto Jørgensen & Wilhelm Hansen (Malermester).
Når der var sammenkomst i barndomshjemmet, lærte b rnene de gamle danse og melodierne at kende.

Tinus brødrene spillede fra 1930 - til omkring 1968. Det officielle navn var "Ejnar Nielsens orkester" men de blev kaldt "Æ Tinuser".
De spillede med skiftende musikere, Mogens Lindholm trompet/harmonika - Adolf Hansen eller Oscar Lynge på klaver, og evt. en sangerinde.
Hele Vestkysten fra Tarm til Esbjerg og fra Ølgod til Blåvand var deres hjemmebane. De var efterspurgte som musikere til bal og fester, og kunne sammensætte en bal- og festaften med stor variation i danse og blandede tidens musik med "gammeldans". Var der annonceret med bal til jazz eller rock orkestre, og pigerne ville med, sagde far og mor nej, men hvis "Æ Tinuser" spillede, s&arig; blev det et ja.
Musik til en fest begyndte med at spille gæsterne ind (fra kirken til forsamlingshuset) musik 3-4 timer under spisningen og til dans, til langt ud på natten.

Se udvalg af noder


Noderne er nedskrevet af: Jens Kragh og Sonya Christie.Andreas Martinus Nielsen

Fødegården i vester Vrøgum


Tekst og billeder fra bogen "HANS TINUS
Beretninger og melodier af Lene Halskov Hansen og fra CD'en "Æ Tinuser gammeldans & knågstykker"
udgivet af Folkemusikhusringen og Folkemusikcenteret Hogager:

Hør Æ Tinus spiller til gammeldans

Hør Æ Tinus spiller knågstykker

  

CD og bånd er optaget af Folkemusikhuset i Hogager. I Velling d. 22 juli 1978 og i Holstedbro d. 08. august 1979. Redigeret af Vagn Dahl Hansen. Udgivet af Folkemusikhusringen i 1990.